Triküspit kapak hastalıkları
  Soru 1 : Triküspit kapak kalbin neresindedir?
  Cevap 1 : Triküspit kapak kalbin sağ tarafındadır. Vücudu  dolaşıp gelen oksijensiz yani kirli kanı oksijelenmesi için akciğerlere taşıyan sağ kalp boşlukların arasındaki tek yönlü kapaktır.
  Soru 2 : Triküspit kapak hastalıklarında ensık görülen şikayet ve belirtiler nedir?
  Cevap 2 : En sık olarak triküspit kapak yetmezliği görülür. Bu problem varlığında ayaklarda ve karında şişlik, nefes darlığı ve halsizlik şikayetleri olur. Vücut aşırı su toplayarak ödem yapar. Hastada su toplanmasına bağlı kilo artışı vardır.
  Soru 3 : Triküspit kapak hastalığı hangi kapak hastalıkları ile beraber ve hangi hastalarda görülür.
  Cevap 3 :  Triküspit kapak hastalığı daha çok mitral kapak hastalığı ile birlikte görülür ve ikisinin ameliyatı da beraber yapılır.  Nadir olarak ta tek başına triküspit kapak yetmezliği görülebilir ritim problem olan hastalarda.
  Soru 4 : Triküspit kapak hastalarında en sık karşılaşılan senaryo nedir?
  Cevap 4 : Triküspit kapak hastalığı gelen hastalarda en sık karşılan durum şudur: hasta 5-10 yıl once mitral kapak değişim ameliyatı olmuştur ve ilk ameliyatında belli olmayan veya müdahale edilemeyen triküspit kapağı ileri kaçırmaya başlamıştır.
  Soru 5 : Triküspit kapak ameliyatları küçük kesi ile yapılabilir mi?
  Cevap 5 : Triküspit kapak sağ koltuk altı küçük kesi ile ameliyat yapılmaya en uygun kapaktır. Küçük kesi ile yapılan triküspit kapak ameliyatlarında genelde kalp çalışıyor iken ameliyat yapılır.
  Soru 6 : Triküspit kapak tamiri mi? Kapak değişimi mi tercih edilmelidir?
  Cevap 6 : Hasta için iyi ve değerli olan triküspit kapağı tamir etmektir Çünkü triküspit kapak değişim ameliyatında ölüm riski 4-5 kat daha fazladır. Ayrıca kapağın kendi dokusu ile tamir edilmesi infeksiyon riskini azaltır. Ek olarak triküspit kapağın sağ koltuk altı küçük kesi ile kalbi durdurmadan tamir edilmesi hastaların hastaneden kalış sürelerini azaltarak ameliyat sonrası daha hızlı iyileşmelerini sağlar.
  Soru 7 : Triküspit kapak tamiri zor mudur?
  Cevap 7 : Her hastada değil ama hastalığı ilerlemiş hastalarda tamir zordur veya zordu demek doğru. Benim geliştirip, adını koyduğum ve dünyada Kabul edilen tamir tekniği ile en zor kapaklar bile tamir edilebilir.Uzun ömürlü ve kalıcı tamir benim geliştirip tıp literatürüne kazandırdığım teknik ile ancak mümkündür.Benim geliştirdiğim tamirden once maalesef bilinen teknikler kalıcı bir tamir için yeterli olmadığından hastaların ya kapakları değişiyordu ya da kapak tamir edilse de kaçırmaya devam ediyordu.