KORONER KALP HASTALIKLARI

ve BAYPAS

KORONER KALP HASTALIKLARI ve KÜÇÜK KESİ KORONER BYPASS AMELİYATI

Koroner kalp hastalığı nedir?

Koroner kalp hastalıkları dünyada can kaybının en çok yaşandığı hastalıkların başında gelmeye devam etmektedir. Kalbi besleyen kan damarlarında meydana gelen damar sertliğine bağlı değişiklikler sonucunda çeşitli derecelerde daralmalar meydana gelir. Koroner arterlerin tıkanma derecesiyle ve kalp dokusunun bu durumdan etkilenme şiddetine göre hastalar çeşitli klinik durumlarda başvurabilirler.

Koroner kalp hastaları hangi şikâyetle doktora başvurur?

Hastalar en sık hareket etmekle, yokuş veya merdiven çıkmakla başlayan, dinlenmekle geçen göğüs ağrısı şikâyeti ile başvururlar. Göğüs bölgesinde baskı tarzında ağrı tipiktir. Bu ağrı ve baskı hissi, boyuna, mideye, sol kola ve omuza doğru yayılabilir. Hastanın hareketle birlikte şikayeti artar istirahatle ağrısı geçer. Çarpıntı, nefes darlığı, bayılma gibi şikayetlere de sık rastlanmaktadır. 

Koroner kalp hastalığının (damar sertliğinin) nedenleri?

Koroner kalp hastalığı yani damar sertliği ırsi ve çevresel faktörlerin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Koroner kalp hastalığının, başka bir deyişle damar sertliğinin risk faktörleri arasında; yüksek kan yağları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, obezite, erkek cinsiyet, ileri yaş, sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam tarzı sayılabilir.

Koroner kalp hastalığı (damar sertliği)’dan nasıl korunurum?

Damar sertliğini önlemede en önemli adım düzeltebileceğimiz risklerden kurtulmaktır. Yani eğer şeker hastası iseniz kan şeker takibinizi düzenli yapmanız, kan yağlarını düşürmek konusunda diyete ve doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmanız önemlidir. Sigara içmemek ve kilo almamak şarttır. Her gün düzenli sabah veya akşam tok karına yapılan 3-4 km. tempolu yürüyüş kalbinize en dost spordur.

Koroner kalp hastası mıyım?

 Koroner arter hastalığı olduğu düşünüldüğü durumlarda uzman hekime başvurulmalıdır. Öncelikli olarak yapılan muayene ve tetkiklerle (EKG, EKO, efor testi) hastalar değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda eğer şüphe varsa koroner anjio işlemi yapılır. Anjio işlemi ile kalp damarlarının görüntülenmesi ve gerekli olması olması halinde stent işlemi yapılabilmektedir. Çoklu damar hastalığı, ana koroner damar hastalığında koroner bypass ameliyatı yapılması gerekmektedir.

Koroner baypas ameliyatı nedir? Ve göğüs kafes kemiğini kesmeden sol meme altından küçük kesi ile kalp çalışıyorken yapılan koroner baypas ameliyatının avantajları nelerdir?

Koroner bypass ameliyatı, vücuttaki diğer damarları kullanarak ( göğüs atardamarı, kol atardamarı, bacaktaki toplardamar gibi) tıkalı olan kalp kasına kanın ulaştırılmasıdır, yani bir çeşit köprüleme ameliyatıdır. Standart koroner bypass ameliyatında, göğüs kafes kemiği ortadan kesilir ve baypas o şekilde yapılır. Aynı şekilde bacaktan alınacak damarda bacakta boydan boya kesi yapılarak çıkartılır.

 Günümüzde teknolojik gelişmeleri de kullanarak, sol meme altından küçük kesi ile göğüs kafesi kemiğini kesmeden, koroner bypass ameliyatı (MIDCAB) yapılmaktadır. Bu sayede hastalar gündelik yaşamlarına daha kısa sürede dönmekte, ameliyat sonrası iyileşme süreci daha hızlı olmakta ve hastaneden daha kısa sürede taburcu olmaktadırlar. Küçük kesi ile sol meme altından yapılan koroner baypas ameliyatında çoğunlukla kalbi durdurmadan baypas yapmaktayız ki bu da ameliyatın olası risklerini azaltmaktadır.

 

Bize Ulaşın