KALPTEN ÇIKAN ANADAMAR (Aort)

ANEVRİZMASI VE CERRAHİSİ

KALPTEN ÇIKAN ANADAMAR ANEVRİZMASI (ASENDAN AORT ANEVRİZMASI) NEDİR, NEDEN OLUR?

Aort, kalpten çıkan ve tüm vücuda kan götüren vücudun en önemli damarıdır. Anevrizma damar çapının normalden 2 kat fazla olması, genişlemesi olarak tanımlanır. Asendan aort anevrizması, aortun kalpten çıkan birinci bölgesindeki genişlemedir. Aort damarının duvar zayıfladığında veya hasar gördüğünde anevrizma gelişir. En önemli risk faktörü yüksek tansiyondur. 60 yaş üstü olmak, sigara içilmesi, ailede anevrizma hastalığı bireylerin olması, bağ dokusu hastalığı olan bireylerde aort anevrizması olması yüksektir.

KALPTEN ÇIKAN ANADAMAR ANEVRİZMASI (ASENDAN AORT ANEVRİZMASI) ŞİKAYETLERİ NELERDİR?

Genellikle aort anevrizma hastasında şikayet olmaz. Başka hastalıkların tetkikleri yapılırken veya check-up’ta saptanabilinir. Çoğu hastada şikayet olmasa da göğüs ağrısı, sırt bölgesine doğru yayılan ağrı, nefes darlığı gibi şikayetler olabilir. Anevrizma hastalarında gelişmesinde en çok korkulan ve hayati öneme sahip olan durum genişlemiş olan aort damarının yırtılmasıdır. Diseksiyon adını verdiğimiz bu durum hayati öneme sahiptir ve acil müdahale edilmesi gerekmektedir.

Aort Anevrizmasının Küçük Kesi ile Ameliyatı

Aort anevrizma tedavisinde genişlemiş olan aort damarı ameliyat ile çıkarılır ve yapay damarla değiştirilir. Genel anestezi altında göğüs kemiği tam kesilmeden yapılır. Uygun hastalarda mini-sternotomi yani göğüs ön yüzündeki kemiği az miktarda keserek ya da mini-torakotomi ile göğüs ön kemiğini kesmeden operasyonlar yapılmaktadır. Standart ameliyat dışında küçük kesi ile yapılan ameliyatlar hastalar günlük yaşamlarına daha kısa sürede dönmekte, hastanede kalış süreleri kısalmaktadır.

 

 

Bize Ulaşın