Mitral kapak hastalığı ve hamilelik
Gelişmekte olan ülkelerde hamilelikte en sık rastlanan kalp problemi ateşli romatizmaya bağlı mitral kapak darlığıdır (hamilelikte rastlanan tüm kalp problemleri arasında görülme oranı %50).
Küçük yaşlarda ateşli romatizma geçirdi iseniz mitral kapağınızı kontrol                                          ettirmeden hamile kalmak, sizin ve bebeğinizin sağlığı için ciddi bir risktir.
  Hamilelikte kalbin yükü %50 artıyor. Kalp yorulur ve kalp hızı artar. Hamilelikte ve hamilelik hemen sonrasında bu artan kalp yükü mitral kapak hastalarında özellikle de mitral kapağında darlık olan hastalar için ve bebekleri için ciddi bir sağlık sorunudur. Anne hamilelik süreci ve sonrasında hayati risklerle karşı karşıya kalırken, bebekler çoğunlukla premature ve düşük doğum tartılı doğarlar. Daha önce bilinmeyen mitral kapak sorunları, vücuttaki kan miktarı ve kalp yükünün arışı nedeni ile belirgin hale gelir ve hastanın şikayetleri olmaya başlar. Mitral kapakta hafif darlık olsa bile anne ve bebek için sorunlu ve riskli bir hamilelik süreci olacaktır.
Mitral kapak hastalığı olduğu bilinen bir kadın hamile kalmadan önce mutlaka kalp doktoru tarafından görülmeli ve değerlendirilmelidir. Bu şekilde hamileliğin anne adayı için ne kadar riskli olacağına karar verilir. Mitral kapak hastası hamile bir kadın kalp yetmezliği, ritim bozukluğu ve vücuda pıhtı atma gibi risklerle karşı karşıyadır. 
Ne yapmalı? Çocuklukta ateşli romatizma geçirdi iseniz hamilelik öncesi kalp doktoru mutlaka mitral kapakta problem olup olmadığını ortaya çıkarmalı. Eğer mitral kapakta darlık var ve hamile kaldı veya kalacak iseniz takibiniz kadın&doğum uzmanı, kalp doktoru tarafından birlikte yapılmalıdır. Hamile iseniz ve mitral kapağınızda sorun varsa, tuz tüketimini en aza indirmeniz gereklidir. Aynı şekilde günlük su içme miktarınız da doktor gözetiminde bir miktar kısıtlanmalıdır. Eğer ilaç tedavisine rağmen hamilenin nefes darlığı devam ederse balonla mitral kapağı açmak veya bu da mümkün değilse hamileliği sonlandırarak mitral kapak ameliyatı gerekebilir. Eğer kalp atımı düzensiz ise kan sulandırıcı iğne kullanılması gerekebilir. İleri derecede mitral kapağı olan hamile kadınlar hamileliği tamamlayamayabilirler. Bu durumda ameliyat dahi gerekebilir.
Daha önce mitral kapak ameliyatı olmuş ve metal mitral kapağı olan hastalar hamile kalabilir mi?
Metal kalp kapakları her ne kadar ömürlük olsa da, Ömür boyu kan sulandırıcı kullanılması gerekmektedir. Kan sulandırıcı kullanılmasının amacı kapak üzerinde pıhtı oluşmasını önlemektir. Hamilelik süreci ve hamilelik sonrası 12 haftalık dönem, maalesef pıhtılaşma risklerinin daha da arttığı bir dönemdir. Bu nedenle hastalar mutlaka kan sulandırıcıyı daha dikkatli kullanmak  zorundadırlar. Dikkatli kullanılamazsa kapakta pıhtı oturacağı gibi, anne ve bebekte ölümcül kanamalar olabilir.
Metal kapağı bulunan bir kadın hamilelik planlıyor ise mutlaka öncesinde bu konuyu kalp doktoru ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanından oluşan bir ekiple görüşmelidir.  Zira hamilelik öncesi kullandığı kan sulandırıcının hamilelik süresince kullanılması bebeğe ve kendisine zarar verebilir. İdeali, planlı bir gebelikle gebelik öncesi kan sulandırıcının farklı bir kan sulandırıcı ile değiştirilmesi ve tercihan hamileliğin ilk 3 ayı veya tamamında bu kan sulandırıcıya devam edilmesidir.