YAZ AYLARINDA KALP SAĞLIĞINA DİKKAT
KALP HASTALARI DİKKAT: YAZ AYLARINDA FAZLA SIVI KAYBI DA, FAZLA SU TÜKETİMİ DE ZARARLI
DOÇ. DR. CENGİZ KÖKSAL; 
Yaz aylarının geldiği bu günlerde evde oturmaktan ziyade dışarı çıkarak açık havada yürüyüş yapmak, açık hava etkinliklerinde bulunmak veya deniz-kum-güneş üçlüsünü temel alan bir tatil en sık yapılan etkinliklerdendir. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Görevlisi Doç Dr. Cengiz Köksal; “Son yıllarda ülkemizde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, sağlığımıza dikkat etmemizi gerektiren başlı başına bir etkendir. Hava sıcaklığına bağlı olarak vücudun normalden hızlı ve fazla su kaybetmesi kalp ve damar sağlığı için büyük tehlikeler oluşturabilir.” 
Yaz aylarında spor yapmak, kontrolsüz su kaybı ve yine kontrolsüz bir şekilde bunun yerine konmaya çalışılması, kıyafet seçimi, kalp ve damar hastalığı olanlar ve ilaç kullananlar için alınması gereken önlemlere dair Doç. Dr. Cengiz Köksal önemli bilgiler veriyor. 
Yaz aylarında egzersiz fazladan su kaybına neden oluyor… 
Yaz aylarında yaşanabilecek kalp ve damar hastalıkları kaynaklı tehlikelerden vücudun en az şekilde etkilenmesi tamamen bizim elimizdedir. Mesela 50 yaşın üzerinde olmak ve vücut-kitle indeksinin aşırı kilolu seviyesinde olması kalp sağlığı için olumsuz etkenlerdendir. Tabi ki kilo vermek için egzersiz yapmak ilk sırada başvurulan yöntemdir. Ancak yaz aylarında bu egzersizlere başvurmak fazladan su kaybına neden olur. Gerek aşırı sıcaktan gerekse egzersizden dolayı vücudun su kaybına uğraması kalp sağlığı problemlerinin ortaya çıkması için bir diğer sebeptir.
Yapılan son bilimsel çalışmalar aşırı sıcakların kalp hastalıklarından dolayı ölümlere yol açtığını ortaya koymuştur. Yüksek hava sıcaklıklarında egzersiz yapmak ya da uzun süre güneşin altında yürüyüş yapmak kalp-damar sisteminin yüksek tempoda çalışmasına neden olur. Bunun başlıca nedeni aşırı sıcak ve egzersizle olan terleme ve vücuttaki su kaybıdır. Kan dolaşımının hızlanması ile kalbin aşırı derecede hızlı çalışması ve vücudumuzun toplam su kaybının verdiği aşırı stres yükü sonucu hipertansiyon, kalp krizi, kanama vb. tehlikeli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.
İlaç tedavisi alan kalp ve damar hastaları su kaybına dikkat etmeli!
Mevcut kalp rahatsızlıkları için ilaç tedavisi alan hastaların da sıcak havalarda daha fazla dikkatli olması gerekmektedir. Kalp hastalarının çoğu halk arasında “idrar söktürücü” olarak bilinen ‘diüretik’ ilaç tedavisi almaktadır. Bu ilaçlar, vücutta etki mekanizmalarından dolayı su kaybına yol açarlar. Bu ilaçları kullanan hastalar yaz aylarındaki yüksek hava sıcaklığı ile su kaybına daha da yatkın olurlar. İki yönden güçlü sıvı kaybına uğrayan bu hastaların yaptığı en büyük yanlış da bu su kaybını çok su içerek yerine koymalarıdır. Kontrolsüz su kaybı sonrası kontrolsüz su içerek kaybedilen suyun yerine konması bazen vücutta aşırı sıvı yüküne sebep olabilir ve bu sıvı çoğunlukla akciğerlerde birikerek akciğer ödemi dediğimizi tehlikeli bir nefes darlığı tablosuna yol açabilir. Hastanın vücudunu bu durumdan koruması için kontrolsüz su kaybı ve su içimine dikkat etmesi; ilaçlarının doz kontrolü için doktoruna başvurması önemlidir. Kapak ameliyatı (mekanik kapak) geçirmiş olan ya da kalp damarlarına stent konulmuş hastaların sıvı kaybına uğramaması önemlidir. Vücudun aşırı sıvı kaybına uğraması kanın pıhtılaşmaya yatkın olmasına yol açar. Bu pıhtılaşmaya yatkınlık da mekanik kapağın çalışmasını bozabilir veya kalp damarlarındaki stentlerin tıkanmasına sebep olabilir. Bu yüzden kan sulandırıcı ilaçlar düzenli alınmaya devam edilmelidir ve kaybedilen sıvının kontrollü olarak yerine konması gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu tüketilen sıvının ayrıca dehidratasyon (sıvı kaybı)’a sebep olan alkol, soğuk bira vb. içeceklerden olmaması gerektiğidir. Tavsiye ettiğimiz tüketilecek sıvı sadece SU’dur.
Bu belirtiler göz ardı edilmemeli!
Vücudumuzun yüksek hava sıcaklığından etkilendiğinin belirtileri arasında; baş ağrısı, uyuşukluk, bulantı, vücutta yaygın kramplar, nabzın yüksek olması gelmektedir. Bu tip bir durumda öncelikle hemen istirahat edilebilecek bir konuma geçmek, güneşten uzak durmak, eğer kişinin yanında bir başka insan varsa onu bu konuda uyarıp yardım istemek bazen hayat kurtarıcıdır. Kıyafet seçimi…
Kıyafet seçimi de vücudumuzun ve dolayısıyla kalbimizin üzerindeki stresi azaltıcı bir etmendir. Açık renkli kıyafetler giyilerek güneş ışınlarının yansımasını ve vücudumuza en az şekilde zarar vermesini sağlamak bizim elimizdedir. Aynı şekilde kıyafetimizin hafif olması vücudun üzerindeki ‘ağırlık’ yükünü azaltır. Zaten sıvı kaybından dolayı stres altında olan ve fazla çalışan kalbimizin daha da aşırı çalışarak yorulmasına sebep olacak şekilde, sıcaklığı üzerinde toplayan koyu renkli ve kalın kumaş seçiminden uzak durulmalıdır.