Coumadin (warfadin) kullanılırken nelere dikkat edilmeli?
Soru 1 : Coumadin kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
Cevap 1 : Coumadin kullanırken aralarla yaptırılan INR düzeyinin ortalama 2.5-3.5 arası olması gereklidir. Eğer ölçülen değer 5’in üstünde veya 2’nin altında ise tekrar doz ayarlanması için mutlaka doktorunuzla irtibata geçmeniz zorunludur.
Soru 2 : Coumadin kullanırken hangi ilaçları dikkatli almalıyız?
Cevap 2 : Ağrı, ateş ve iltihabı önlemek için kullanılan ilaçlar; kan şekerini düşüren ilaçlar; epilepsy tedavisi için kullanılan ilaçlar; kıkırdak eklem hastalıklarının tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar ve bazı antibiyotikler INR düzeyini artırarak kanama riskini artırırlar. Bazı ilaçlar C vitamini (yüksek dozda), K vitamini, anti-tiroid ilaçlar), bitkisel kaynaklı destekleyici tedaviler (Koenzim Q-10 ve Sarı kantaron otu) ise coumadin’in etkisini azaltır.
Soru 3 :Coumadin kullanırken hangi besinleri dikkatli tüketmeliyiz?
Cevap 3 : Kırmızı biber, papatya, melek otu, sarımsak, keten tohumu, zencefil, yeşil çay, at kestanesi, zerdeçal, aslan kuyruğu gibi bitkiler ve Ginkgobiloba, ginseng gibi bitkisel kaynaklı ilaçlar ile alkol Coumadin’in etkisini arttırıp kanamaya neden olabilirler. Bunun yanında yüksek oranda K vitamini içeren gıdaların Lahana, ıspanak, pazı, maydanoz, semizotu, kıvırcık, marul, leblebi, karaciğer, yeşil çay, brokoli, brüksel lahanası, şalgam, balık yağı tüketimi aşırı olmamalıdır. Yüksek K vitamini içeren gıdalar coumadinin etkisi azaltarak pıhtılaşmaya eğilimi arttırır.
Soru 4 : INR testi hangi sıklıkla yapılmalıdır ve mutlaka bu test için hastaneye gidilmelimidir?
Cevap 4 : INR testi ortalama 1-2 ayda bir yapılması gereklidir. Ayrıca INR testi yaptırmak için artık hastaneye gitmeye gerek yoktur. Cep telefonu büyüklüğünde bir cihazla INR takibinizi yapabilir ve sonucu sizi takip eden doktor ile paylaşabilirsiniz.
Soru 5 : Biyolojik kapak avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Cevap 5 : Biyolojik kapak domuz veya sığırdan mamüldür. Ikisinin de kullanım ömrü yaklaşık aynıdır. Bir biyolojik kapağın ömrü 14-15 yıldır. Sonrasında yeni bir ameliyatla veya kasıktan yapılan girişimle kapak yenilenmelidir.
Soru 6 : Biyolojik kapak takıldıktan sonra kan sulandırıcı kullanmaktan tamamen kurtulmuş olurmuyum?
Cevap 6 : Biyolojik kapak takıldıktan sonra eğer kalp ritminiz normal ise Coumadin veya DOAK diye adlandırdığımız kan sulandırıcı kullanmanız gerekmez. Ancak biyolojik kapak takıldıktan sonra eğer ritim probleminiz devam ediyorsa DOAK diye adlandırdığımız kan sulandırıcı kullanmak zorunludur. DOAK kullanmanın, Coumadin kullanmaktan farkı; DOAK kullanan hastaların belli aralarla kan tahlili yaptırmasına veya tükettiği ilaç ve gıdalara dikkat etmeleri gerekmemektedir.