Aort Kapak Hastalığı ve Küçük Kesi Aort Kapak Ameliyatları
Aort kapak hastalığı ve küçük kesi aort kapak ameliyatları
Soru 1 : Aort kapak hastalığının nedenleri nelerdir?
Cevap 1 : Aort kapak darlığının en önemli nedeni 60 lı yaşlarda görülen ve ileri yaşa bağlı görülen aort kapaklarında kireçlenme ve ona bağlı kapakta daralmadır. Daha sonra görülen en sık aort kapak hastalığı nedeni doğuştan aort kapağın 3 yaprakçıklı olması gerekirken, 2 yaprakçıklı olmasıdır. Bu hastalara 40 lı yaşlarda aort kapak ameliyatı gerekir. Diğer önemli neden küçük yaşlarda geçirilen ateşli romatizmadır. Ayrıca kalpten çıkan ana damar genişlemesine bağlı olarakta aort kapakta kaçak görülebilir.
Soru 2 : Aort kapak hastalıklarında kapağı değiştirmek mutlaka gerekli midir?
Cevap 2 : Aort kapak hastalıklarında da eğer aort kapak dokusu sağlamsa, ileri kireçli değilse aort kapak tamir edilebilir. Özellikle aort kapakta çökme olduğu durumlarda aort kapak tamir edilebilir.
Soru 3 : Aort kapağım değişmesi gerekse doğru tercih metal kapak mı yoksa biyolojik kapak mı olmalıdır?
Cevap 3 : Metal veya biyolojik kapak tercihi hastadan hastaya farklılık göstermektedir. 60 yaş ve üstü hastalarda biyolojik aort kapağı tercih edilmelidir. Çünkü biyolojik kapakların ömrü ortlama 14-16 yıldır ve hastaların kan sulandırıcı kullanması gerekmez. Metal kapaklar ise 60 yaş altı hastalar için uygudur. Metal kapakların ömür boyu kullanılan kapaklar olup, beraberinde mutlaka Coumadin dediğimiz kan sulandırıcı ilaç kullanılmalıdır.
Soru 4 : Biyolojik aort kapakğın ömrünün 14-16 yıl olduğunu söylediniz. 14 veya 16 yıl sonra biyolojik kapak deforme olunca tekrar ameliyat olmak gerekli midir?
Cevap 4 : Biyolojik kapak bozulunca sıklıkla tekrar ameliyat gerekmez. TAVI dediğimiz yöntemle deforme olan bozulan kapağıniçine kasıktan anjioda girilerek yeni bir biyolojik kapak yerleştirilir.
Soru 5 : İleri yaşta aort kapak darlığı olan hastalar için tek tedavi seçeneği ameliyatla kapağın değişmesi midir?
Cevap 5 : İleri yaşta olan ve aort kapak darlığı nedeni ile kapağın değişmesi gereken hastalarda başka sağlık sorunları yaşlılık nedeni ile sıkça vardır. Bu hastalarda bulunan ek akciğer, böbrek ve diğer organ hastalıkları bu hastaların ameliyatla kapak değişim ameliyatı olmalarına olanak vermez. Bu hastalarda kapak değişimi TAVİ dediğimiz bir yöntemle kasıktan girilerek anjio odasında yapılabilir.
Soru 6 : Aort kapak ameliyatlarında da tıpkı mitral kapak ameliyatlarında olduğu gibi göğüs kafesini önden boydan boya açmadan yapmak mümkün müdür?
Cevap 6 : Günümüzde neredeyse tüm kalp ameliyatlarını yapmak için artık göğüs kafesini önden açmak gerekmemektedir. Küçük kesi ile kalp ameliyatları konusunda uzmanlaşmış merkezler avrupa ve amerika da ve de artık türkiye de vardır. Aort kapak ameliyatlarını artık göğsün sağ tarafından 2. Kaburga seviyesinde 4 cm lik kesi ile kaburgaların arasını açarak, hiç kemik kesmeden yapıyoruz.
Soru 7 : Sağ göğüsten 4 cm lik kesi ile göğüs kafesini önden kesmeden aort kapak ameliyatı olmanın avantajları nelerdir?
Cevap 7 : Küçük kesi ile sağ göğüsten yapılan aort kapak ameliyatlarında infeksiyon riski daha azdır, dolayısıyla hayati riskler daha azdır. Hastanın ameliyatta kan ihtiyacı daha azdır. Hasta hızlı bir şekilde günlük hayata döner ve yb, servis kalış süresi neredeyse yarı yarıya azdır. Daha estetik ve daha az ağrılı bir yöntemdir.
Soru 8 : Küçük kesi ile aort kapak ameliyatı olan hastalar neden daha hızlı bir şekilde eski günlük hayatlarına dönerler?
Cevap 8 : : Bunun bir çok nedeni vardır ancak en önemli nedeni göğüs kafesi kemiği önden boydan boya kesilmediği için ameliyat sonrası dönem daha az ağrılıdır. Bu teknikle mitral kapak ameliyatı sol koltuk altından kaburga kemiklerinin arasında yapılır.
Soru 9 : Küçük kesi ile koltuk altından aort kapak ameliyatı yapmanın tıbbi faydalarını saydınız. Peki bu ameliyat yönteminin hasta psikoloji üzerine olumlu etkileri varmıdır?
Cevap 9 : Bu yöntemle aortl kapak ameliyatı yapmanın hasta psikolojisi üzerine inanılmaz bir etkisi vardır. Daha estetik ve daha az ağrılı bir ameliyat olduğu için hastalar ameliyat sonrası daha çabuk günlük hayatlarına dönerler ve hasta psikolojisini çok olumlu etkiler. Kalp ameliyatlarında göğüs kafesinin önden boylu boyunca kesilmesi ameliyat sonrası kötü göründüğü gibi aynı zamanda da çok ağrılıdır. Her sabah duş aldıktan sonra saçını taramak veya traş olmak için aynanın karşısına geçen hasta çok az ameliyat izini göreceği için kalp ameliyatı olduğunu tamamen unutabilir. Her gün ayna karşısında kendine bakınca kalp ameliyatı olduğunu hatırlayan bir kişi ile kıyaslandığında küçük kesi ile kapak ameliyatı olan hastanın iyi ruh halinde olması kaçnılmazdır. Unutulmamalıdır ki, tıbbın amacı sadece uzun yaşatmak değil daha iyi ve kaliteli yaşatmaktır.